werken op afstand reizen digital nomad

Werken op afstand

Sinds 20 september 2024 zijn wij met ons gezin op wereldreis. Omdat ons werk wel gewoon doorgaat zijn we overgegaan op werken op afstand. Hoe is ons dat bevallen? 

Veel ging en gaat goed… maar laten we eerlijk zijn, een goede balans vinden tussen reizen en werk is een uitdaging. Het goed plannen van online afspraken is ook lastig.

Inhoudsopgave

De balans tussen reizen en werk

Het is hetzelfde als de balans tussen privé en werk, alleen privé is nu reizen. De eerste maanden zat dat niet goed, we werkten als het uitkwam en/of het nodig was. Zonder structuur! Begin december hebben we structuur aangebracht en werken we alleen in de ochtenduren … uitzonderingen daargelaten. Dat gaf rust en regelmaat en duidelijkheid voor de kinderen 

Wat het makkelijk maakte om die structuur vast te houden was dat we vanaf december minder reisdagen hadden. We bleven langer op dezelfde plek waardoor noodzaak om de toeristische trekpleister van de stad direct te bezoeken niet zo groot was. 

Als we in de toekomst weer gaan reizen en werken dan reizen we langzamer dan we nu, vooral de eerste twee maanden, hebben gedaan. 

digital nomad reizen werken

Goed plannen van online afspraken

Werken op afstand brengt uitdagingen met zich mee voor het plannen van online afspraken. We merkten dat de timing van sommige belangrijke overleggen niet altijd handig was. En dat maakt écht verschil. 

Na een lange reisdag is het lastig om de volgende ochtend meteen scherp en energiek in een overleg te zitten. Een goed voorbeeld: onze nachtvlucht van Nieuw-Zeeland naar Hawaii. We kwamen eind van de middag aan, en de volgende ochtend stond er al een overleg gepland. We hebben het overleg natuurlijk gevoerd, maar we voelden meteen dat we er meer uit hadden kunnen halen. Vermoeidheid zorgt ervoor dat je minder scherp doorvraagt en het opbouwen van een goede connectie — wat online toch al lastiger is — nog moeilijker wordt. 

Slimmer plannen is de sleutel. Neem de tijd om te herstellen na een reis, zodat we op ons best zijn tijdens belangrijke gesprekken. Zo halen we niet alleen meer uit de inhoud, maar bouwen we ook sterkere verbindingen op — zelfs op afstand.  

Als we in de toekomst dus weer gaan reizen en werken, kunnen we beter plannen — vooral omdat we de tijd nemen om langzaam te reizen. Zo creëren we meer ruimte en flexibiliteit om vergaderingen op het juiste moment in te plannen, wanneer we scherp en goed voorbereid zijn. 

Al met al bevalt werken op afstand erg goed

Zo heeft Jan om de twee weken een online vergadering van hooguit 30 minuten, dat scheelt per vergadering 3 uur reistijd. Nadeel is wel dat de wekker soms om 2 uur staat, vanwege het tijdverschil. 

Het is geweldig om werk te kunnen combineren met reizen, dat blijven we doen! Onze reis heeft ons geleerd dat, ongeacht waar je werkt, het belangrijk is om niet alleen te focussen op productiviteit, maar ook op het vinden van momenten van rust en verbinding. 

Volg je ons al op Linked In?

Meer waardevolle inzichten?

Team value bouwen als team aanbesteding rijkswaterstaat

Van praten komt bouwen: Team-Value als brug tussen idee en uitvoering

Team-Value brengt opdrachtgever en inschrijvers al tijdens de aanbesteding samen. Door echte gesprekken ontstaat begrip, vertrouwen en ruimte voor innovatie — essentieel voor succesvolle samenwerking bij complexe projecten.
Voorkom rode cijfers in projecten risicomanagement uitgelegd

Zo voorkom je rode cijfers in projecten: risicomanagement uitgelegd

Projecten lopen nooit exact volgens plan. In deze blog ontdek je hoe gestructureerd risicomanagement vóór en tijdens je project helpt om faalkosten te beperken, verrassingen te beheersen en grip te houden op tijd, budget en kwaliteit – met praktische voorbeelden, SMART-tips en een helder stappenplan.
memorium Dean Kashiwagi grondlegger Best Value

In memoriam: Dr. Dean Kashiwagi (1952-2025)

Dr. Dean Kashiwagi, visionair in projectmanagement en grondlegger van de Best Value Approach, is overleden. Zijn innovatieve denkwijze over samenwerking en risicobeheersing heeft wereldwijd impact gehad. Dean was niet alleen expert, maar ook mentor en inspirator. Zijn nalatenschap leeft voort in de vele professionals die hij heeft beïnvloed.
blog communiceren in projecten effectieve communicatie

Hoe voorkom je communicatieproblemen in je projecten

Goede communicatie is de sleutel tot succesvolle projecten. Misverstanden leiden vaak tot frustratie, vertraging en fouten. In deze blog ontdek je praktische tips om communicatieproblemen te voorkomen. Leer hoe je verwachtingen helder maakt, effectief afstemt en een open feedbackcultuur creëert, zodat je projecten soepeler en efficiënter verlopen.

Heb je een vraag?

We staan altijd klaar om deze te beantwoorden!

Heb je een vraag?

We staan altijd klaar om deze te beantwoorden!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren en het websiteverkeer te analyseren. Lees privacyverklaring