werken op afstand reizen digital nomad

Werken op afstand

Sinds 20 september 2024 zijn wij met ons gezin op wereldreis. Omdat ons werk wel gewoon doorgaat zijn we overgegaan op werken op afstand. Hoe is ons dat bevallen? 

Veel ging en gaat goed… maar laten we eerlijk zijn, een goede balans vinden tussen reizen en werk is een uitdaging. Het goed plannen van online afspraken is ook lastig.

Inhoudsopgave

De balans tussen reizen en werk

Het is hetzelfde als de balans tussen privé en werk, alleen privé is nu reizen. De eerste maanden zat dat niet goed, we werkten als het uitkwam en/of het nodig was. Zonder structuur! Begin december hebben we structuur aangebracht en werken we alleen in de ochtenduren … uitzonderingen daargelaten. Dat gaf rust en regelmaat en duidelijkheid voor de kinderen 

Wat het makkelijk maakte om die structuur vast te houden was dat we vanaf december minder reisdagen hadden. We bleven langer op dezelfde plek waardoor noodzaak om de toeristische trekpleister van de stad direct te bezoeken niet zo groot was. 

Als we in de toekomst weer gaan reizen en werken dan reizen we langzamer dan we nu, vooral de eerste twee maanden, hebben gedaan. 

digital nomad reizen werken

Goed plannen van online afspraken

Werken op afstand brengt uitdagingen met zich mee voor het plannen van online afspraken. We merkten dat de timing van sommige belangrijke overleggen niet altijd handig was. En dat maakt écht verschil. 

Na een lange reisdag is het lastig om de volgende ochtend meteen scherp en energiek in een overleg te zitten. Een goed voorbeeld: onze nachtvlucht van Nieuw-Zeeland naar Hawaii. We kwamen eind van de middag aan, en de volgende ochtend stond er al een overleg gepland. We hebben het overleg natuurlijk gevoerd, maar we voelden meteen dat we er meer uit hadden kunnen halen. Vermoeidheid zorgt ervoor dat je minder scherp doorvraagt en het opbouwen van een goede connectie — wat online toch al lastiger is — nog moeilijker wordt. 

Slimmer plannen is de sleutel. Neem de tijd om te herstellen na een reis, zodat we op ons best zijn tijdens belangrijke gesprekken. Zo halen we niet alleen meer uit de inhoud, maar bouwen we ook sterkere verbindingen op — zelfs op afstand.  

Als we in de toekomst dus weer gaan reizen en werken, kunnen we beter plannen — vooral omdat we de tijd nemen om langzaam te reizen. Zo creëren we meer ruimte en flexibiliteit om vergaderingen op het juiste moment in te plannen, wanneer we scherp en goed voorbereid zijn. 

Al met al bevalt werken op afstand erg goed

Zo heeft Jan om de twee weken een online vergadering van hooguit 30 minuten, dat scheelt per vergadering 3 uur reistijd. Nadeel is wel dat de wekker soms om 2 uur staat, vanwege het tijdverschil. 

Het is geweldig om werk te kunnen combineren met reizen, dat blijven we doen! Onze reis heeft ons geleerd dat, ongeacht waar je werkt, het belangrijk is om niet alleen te focussen op productiviteit, maar ook op het vinden van momenten van rust en verbinding. 

Volg je ons al op Linked In?

Meer waardevolle inzichten?

waarom ict projecten falen blog jan hutten

Waarom is slechts 7 procent van zeer grote ICT-projecten een succes?

Slechts 7% van grote ICT-projecten is succesvol. De Standish Group stelt dat menselijk gedrag de belangrijkste oorzaak is van falen, zoals gebrek aan managementondersteuning en lage gebruikersbetrokkenheid. Complexiteit speelt ook een rol, maar de oplossing ligt in het verbeteren van menselijk gedrag door cultuurverandering, training en betere betrokkenheid.
De 12 belangrijkste competenties voor succesvolle projectleiders

De 12 belangrijkste competenties voor succesvolle projectleiders

Projecten worden steeds complexer, en dat vraagt om sterke projectleiders. In dit blog delen we de 12 belangrijkste competenties die succesvolle projectleiders vandaag én morgen nodig hebben — inclusief praktische tips om gericht te groeien in je vak.
Harry een onmisbare verstoorder

Harry: een onmisbare verstoorder

“De Harry” is een persoon die vaak als lastig wordt gezien, maar juist cruciaal is voor innovatie en de gezondheid van een organisatie. Door het uitdagen van de status quo en het bieden van nieuwe perspectieven, helpen Harry’s om groepsdenken te doorbreken, cultuur te versterken en groei te stimuleren.
7 Essentiële inzichten voor effectief leiderschap als projectleider

7 Essentiële inzichten voor effectief leiderschap als projectleider

Effectief leiderschap als projectleider vraagt meer dan alleen plannen en aansturen. Deze blog biedt zeven essentiële inzichten die helpen om met meer rust, regie en impact projecten te leiden. Gebaseerd op theorie én praktijk, met direct toepasbare tips voor betere communicatie, bewust gedrag, flexibiliteit, leervermogen en duurzaam leiderschap.

Heb je een vraag?

We staan altijd klaar om deze te beantwoorden!

Heb je een vraag?

We staan altijd klaar om deze te beantwoorden!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren en het websiteverkeer te analyseren. Lees privacyverklaring