Harry: een onmisbare verstoorder

Harry, Innovatie, Cultuur, Diversiteit, Leiderschap
Harry: een onmisbare verstoorder Met veel plezier volg ik antropologe Danielle Braun dr. Zelf heb ik ook overwogen om antropologie te studeren, vind verschillende volkeren en culturen mega interessant. Het is uiteindelijke toch chemische technologie en erna een MBA geworden 😊. In combinatie met veel reizen en opgaan in andere culturen. Braun heeft een bijzondere term of wel mens geïntroduceerd: "de Harry." Dit is een type persoon dat vaak als lastig of ongepast wordt gezien, maar die juist van cruciaal belang kan zijn voor de gezondheid en innovatie van een organisatie.

Inhoudsopgave

Wie is de Harry?


De Harry is diegene die niet helemaal past in de standaardcultuur van de organisatie. Hij of zij stelt lastige vragen, bekritiseert de status quo en biedt vaak ongevraagd advies. Dit kan de collega zijn die tijdens vergaderingen altijd een andere mening heeft, of die op de bedrijfspicknick net iets te luidruchtig is en niet bang is om tegen de stroom in te zwemmen.

Waarom wil je wel een Harry in je organisatie?

  1. Innovatie en vernieuwing: Harry’s brengen nieuwe perspectieven en ideeën naar voren. Ze dagen bestaande processen en denkwijzen uit, wat kan leiden tot innovatie en verbetering binnen de organisatie. Zonder deze kritische stemmen kan een organisatie snel vastlopen in eigen gewoonten en ideeën.
  2. Spiegel voor de organisatie: Harry’s fungeren als een spiegel voor de organisatie. Hun kritiek en afwijkende gedragingen dwingen de organisatie om zichzelf onder de loep te nemen en kritisch te blijven kijken naar haar eigen functioneren en cultuur.
  3. Cultuur en diversiteit: Harry’s dragen bij aan een diverse en dynamische cultuur. Ze zorgen ervoor dat er ruimte blijft voor verschillende persoonlijkheden en manieren van denken, wat kan helpen bij het aantrekken en behouden van talent.
  4. Preventie van groepsdenken: In teams waarin iedereen het altijd met elkaar eens is, ligt het gevaar van groepsdenken op de loer. Dit kan leiden tot slechte beslissingen omdat alternatieve ideeën en kritische geluiden niet gehoord worden. Harry’s breken dit patroon open en zorgen voor een gezonde dosis discussie en debat.

Hierbij een paar tips hoe om te gaan met ‘Harry’s’:


1. Accepteer Harry of Harriet voor wie hij of zij is!

2. Waardeer en luister: In plaats van de Harry te zien als een probleem, kunnen leiders leren om hun inbreng te waarderen. Actief luisteren naar hun zorgen en ideeën kan verrassende inzichten opleveren. Dit geldt ook voor anderen.

3. Creëer een veilige omgeving: Zorg ervoor dat er een cultuur is waarin mensen zich veilig voelen om hun mening te uiten. Dit betekent niet dat alle kritiek klakkeloos moet worden aangenomen, maar wel dat er ruimte moet zijn voor dialoog.

4. Balans tussen vrijheid en structuur: Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het bieden van ruimte voor afwijkende meningen en het handhaven van een bepaalde structuur en richting binnen de organisatie.

Oproep


Ook buiten je werkveld en organisatie nodig ik je uit Harry te omarmen. Je hoeft het niet eens te zijn over de inhoud, het gaat om de vorm hoe je met elkaar omgaat. En eens als het je lukt ook de Harry’s te omarmen, merk je dat het je eigen denk en leefwereld en jezelf heeft verrijkt.

Stel je open voor andersdenkenden en stel vragen om te begrijpen. Juist in onze huidige tijdsgeest met veel individualisme en polarisatie is, leidt begrip tussen mensen, waaronder anders denkenen tot meer verbinding met elkaar.

En meer verbinding wil eigenlijk iedereen.

Conclusie


De Harry in een organisatie mag dan vaak als een verstorende factor worden gezien, maar jdeze rol is essentieel voor het succes en de groei van een bedrijf. Door ruimte te geven aan deze kritische stemmen en hen te waarderen, kan een organisatie sterker, innovatiever en meer divers worden. Zoals Danielle Braun stelt: omarm de Harry, want hij of zij kan precies datgene zijn wat de organisatie nodig heeft om verder te komen.

Zelf denk ik dat Harry’s ook waarde toevoegen in je familie en vriendenkring, in onze maatschappij zeg maar. Ze kunnen een mooie rol spelen en bijdragen aan groei en meer begrip en verbinding, mits we elkaar nieuwsgierig en open benaderen.

Ik zeg: laten we de ‘Harry’s omarmen.

Lees dit bericht ook tweedelig op LinkedIn
Deel 1
Deel 2

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Meer blogs

Heb je een vraag?

We staan altijd klaar om deze te beantwoorden!

Heb je een vraag?

We staan altijd klaar om deze te beantwoorden!

VAN HES PROJECTMANAGEMENT

Projectleiders Academie

Ruim 33% korting!

Voor de eerste 10 aanmeldingen. Prijs van 1495 naar 997 euro. 

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren en het websiteverkeer te analyseren. Lees privacyverklaring