Van Hes

Wanneer is een samenwerking in projecten succesvol?

In de afgelopen 10 jaar hebben wij meer dan 200 kleinere (budget ca 100.000 euro t/m hele grote projecten (budget ca 1 miljard) mogen begeleiden. Vaak werken hier verschillende teams van zowel overheidsorganisaties als marktpartijen samen.

Wat zien we in de praktijk als belangrijke ingredi├źnten voor een effectieve samenwerking in een project?

Onderling vertrouwen: Vertrouwen is de basis van elke succesvolle samenwerking. Vertrouw;en ontstaat sneller wanneer de verschillende teamleden capabel zijn en vooral doen waar ze goed in zijn.

Duidelijke rolverdeling: Het helpt als elk teamlid weet welke rol hij of zij speelt in het project en wat er van hem of haar wordt verwacht. Hierdoor verminderen verwarring en conflicten.

Een aantal simpele gedragen samenwerkingsafspraken die gedurende het project levend blijven door op gezette tijden gezamenlijk te reflecteren op de praktische invulling van deze afspraken.

Open en eerlijke communicatie: Het is van cruciaal belang dat teamleden zich veilig voelen en zodra er iets speelt dit bespreken met degenen die het aangaat.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn belangrijke vaardigheden om de mogelijk onverwachte wendingen van een project in goede banen te leiden zodat de projectdoelen alsnog worden behaald.

Ben benieuwd wat voor jou het belangrijkste onderdeel is voor een goede samenwerking!

Delen

Meer blogs

Heb je een vraag?

We staan altijd klaar om deze te beantwoorden!